ΜΑΘΗΜΑ Α ΤΑΞΗΣ ΕΠΑ.Λ: ΖΩΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Μάθημα Α τάξης ΕΠΑ.Λ : Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων

Γενικά:

Η Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων δίνει τη δυνατότητα στη σχολική μονάδα να διαμορφώσει από κοινού ένα σύνολο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα, τόσο των μαθητών/μαθητριών όσο και της τοπικής κοινωνίας. Η καινοτομία αυτή βασίζεται στην αναμόρφωση του σχολικού χρόνου και στην καλλιέργεια συνεργατικής προσέγγισης της μάθησης. Σκοπεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της συλλογικής προσπάθειας και της βιωματικής δράσης του/της μαθητή/μαθήτριας μέσα από δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Σκοπεύει, επίσης, στη δημιουργία ενός ευχάριστου και δημιουργικού περιβάλλοντος, όπου η μάθηση και η διδασκαλία δεν αντιμετωπίζονται ως παθητική αποδοχή αποσπασματικών γνώσεων.
Η αξιοποίηση των κλίσεων των μαθητών/μαθητριών και της δημιουργικής τους έκφρασης, η πνευματική καλλιέργεια, η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή/μαθήτριας, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας αποτελούν πρωταρχικούς σκοπούς της «Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων». Η αξιοποίηση της Ζ.Δ.Δ. παρέχει την δυνατότητα της καλλιέργειας των ιδιαίτερων κλίσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/τριών, της ευαισθητοποίησής τους σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος αλλά και ανάπτυξης συλλογικού πνεύματος. Στο πλαίσιο της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων οι μαθητές/μαθήτριες αναπτύσσουν πολύπλευρη δραστηριότητα και μπορούν να πραγματοποιούν ποικίλες εκδηλώσεις με σκοπό τη σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία.



Στα πλαίσια εφαρμογής του μαθήματος όπως στοιχειοθετούνται παραπάνω, την σχολική χρονιά 2017-18 επιλέξαμε με τους μαθητές της Α τάξης Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης την κατασκευή ενός Ηλιακού φορτιστή κινητών τηλέφωνων. Με την δραστηριοποίηση των μαθητών μας στην διαδικασία σύνθεσης της κατασκευής θα επιτευχθούν πολλαπλοί στόχοι όπως:

Η επαφή των μαθητών με γνωστικά αντικείμενα δυο Τομέων όπως είναι ο τομέας της Ηλεκτρονικής _ Ηλεκτρολογίας και ο τομέας της Μηχανολογίας έτσι ώστε να αναγνωρίσουν οι μαθητές τις πιθανές κλίσεις τους στους αναφερομένους τομείς. Μέσω της συνεργατικής εργασίας και τις διερευνητικής μάθησης θα αναπτυχθεί η κριτική σκέψη και η συλλογική προσπάθεια των μαθητών μας . Θα ασχοληθούν με μια από τις βασικές μορφές εναλλακτικής μορφής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μαθαίνοντας τα πλεονεκτήματα και  τις προοπτικές της ενασχόληση με αυτή. Θα δραστηριοποιηθούν στα πλαίσια της σύνδεσης του σχολείου με την κοινωνία αφού το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας θα τοποθετηθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σε κεντρικό σημείο της πόλης για την εξυπηρέτηση των συνάνθρωπων μας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας του σχολείου και της εκπαίδευσης γενικότερα στην κοινωνία.